Lower Lough Erne

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Verze k tisku již není podporovaná a může obsahovat chyby s vykreslováním. Aktualizujte si prosím záložky ve svém prohlížeči a použijte prosím zabudovanou funkci prohlížeče pro tisknutí.
Lower Lough Erne
Poloha
SvětadílEvropa
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
ZeměSeverní Irsko
HrabstvíFermanagh
Lower Lough Erne (Severní Irsko)
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha105 km²
Délka42 km
Šířka10 km
Max. hloubka69 m
Ostatní
Nadm. výška45 m n. m.
Přítok vodyErne
Odtok vodyErne
SídlaEnniskillen
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lower Lough Erne (irsky Loch Éirne Íochtair) je jezero na západě hrabství FermanaghSeverním Irsku ve Spojeném království. Má rozlohu 105 km². Leží v nadmořské výšce 45 m a dosahuje hloubky 69 m. Je nejhlubší jezero na ostrově Irsko.

Ostrovy

Na jezeře leží mnoho malých ostrovů a poloostrovů, které nesou pojmenování ostrov, kvůli velmi členitému pobřeží. Největší ostrovy jsou Boa, Cleenishmeen, Crevinishaughy, Cruninish, Devenish, Ely, Horse, Inish Doney, Inish Fovar, Inish Lougher, Inish More, Inishmacsaint, Inishmakill, Lusty Beg, Lusty More, White.

Vodní režim

Přes jezero protéká řeka Erne, přitéká z jezera Upper Lough Erne a odtéká na západ, kde ústí do zálivu Donegol Atlantského oceánu. Břehy jsou vyvýšené, pokryté lesem.

Využití

Na jezeře je rozvinutá vodní doprava. Jezero je součástí vodní cesty po řece Erne. Oblast je známá rybařením. Na východním břehu leží město Enniskillen.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lough Erne na anglické Wikipedii.

Externí odkazy